8 Νοε 2011

36η Γενική Διάσκεψη της UNESCO


Το Κέντρο UNESCO «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» συμμετείχε με την ελληνική αποστολή στην 36η Γενική Διάσκεψη της UNESCO (25 Οκτ. – 10 Νοεμ. 2011) στο Παρίσι.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Σωτήριος Σαπουντζής και η Γ. Γραμματέας κ. Ευφροσύνη Μπαλασσά – Φλέγκα παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση στις 25 Οκτωβρίου 2011.
Η Γενική  Διάσκεψη της UNESCO πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Αποτελεί το ανώτατο όργανο του παγκόσμιου Οργανισμού και άνοιξε στις 25 Οκτωβρίου 2011 με δύο σημαντικά γεγονότα. Την ένταξη δύο κρατών, του Curaçao και του Sint Maartens, ως συνδεδεμένων μελών με την UNESCO και την εκλογή της Bogyay Katalina από την Ουγγαρία ως  Προέδρου της 36ης Συνόδου.
Η εκλογή της κας Bogyay έλαβε χώρα παρουσία του Pal Schmitt, Προέδρου της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Η κα Bogyay  εκλέχθηκε ως Πρόεδρος για δύο χρόνια, διαδεχόμενη τον Davidson Χέπμπορν (Μπαχάμες), ο οποίος προήδρευσε της 35ης συνόδου της Γενικής Διάσκεψης.
Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, στην εναρκτήρια ομιλία της, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα αναφερόμενη και στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως η ίδια δήλωσε, «σήμερα το διακύβευμα της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης, βρίσκεται στην εκπαίδευση, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, και την ανταλλαγή γνώσεων. Όλα αυτά επιτάσσουν εντονότερη και καλύτερη UNESCO».
Κατά το άνοιγμα των εργασιών, οι εκπρόσωποι των 193 κρατών μελών της UNESCO ενέκριναν την ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης, της οποίας κύριο έργο θα είναι να καθορίσει το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2012 και το 2013.
Το σχέδιο προγράμματος και του προϋπολογισμού που εξετάζονται από τη Γενική Διάσκεψη δίνει προτεραιότητα στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ειρήνης και μη βίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων, την Αφρική, τη νεολαία, την Eκπαίδευση για Όλους (EFA), τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (
LDCs), τα Μικρά Νησιά των αναπτυσσόμενων κρατών (SIDS) και τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Η Γενική Συνέλευση θα αρχίσει επίσης εργασίες για την επόμενη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του Οργανισμού για το 2014-2019.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της συνόδου θα είναι μια ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας στις 2 Νοεμβρίου αφιερωμένη στον εορτασμό της 10ης επετείου της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης της UNESCO για την πολιτιστική πολυμορφία.
Αρκετοί αρχηγοί κρατών αναμένεται να λάβουν μέρος στη Γενική Διάσκεψη, ανάμεσά τους ο Georgi Parvanov, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο Susilo Bambang Yudhoyono, Πρόεδρος της Ινδονησίας, ο Alassane Ouattara, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ακτής του Ελεφαντοστού, ο Ali Bongo Ondimba, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γκαμπόν, ο Tillman Thomas, Πρωθυπουργός της Γρενάδας και ο Raila Odinga, Πρωθυπουργός της Κένυας.
Στις 25 Οκτωβρίου 2011 εγκαινιάστηκε έκθεση με τίτλο «Open UNESCO» για την προώθηση του έργου του Οργανισμού. Αυτή η διαδραστική έκθεση χρησιμοποιεί την τελευταία οπτικοακουστική τεχνολογία για να εξηγήσει και να παρουσιάσει το έργο του Οργανισμού μέσα από επτά «νησίδες» που κάθε μια εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Η έκθεση θα είναι ανοίξει για το κοινό το Δεκέμβριο.
Στο περιθώριο της 36ης Γενικής Διάσκεψης ο Πρόεδρος του Κέντρου UNESCO «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» είχε την ευκαιρία να συναντήσει παράγοντες του Διεθνούς Οργανισμού και να προωθήσει διάφορα θέματα του Κέντρου.
Παρέδωσε στον Genc SEITI, Διευθυντή της Δ/νσης Εθνικών Επιτροπών φάκελο με απολογισμό των δράσεων του Κέντρου στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (Οκτώβριος 2010 – Οκτώβριος 2011) και παρουσίασε το σχέδιο προγράμματος του 5ου SchoolDoc Video Festival Halkidikis (2011 – 12).
Ιδιαίτερα στη συνάντηση με την Livia Saldari, αρμόδια για το Δίκτυο Συνεργαζομενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet), συζητήθηκαν θέματα όπως: η ανάπτυξη του θεσμού των «UNESCO Associated Schools» (Συνεργαζόμενα σχολεία με την UNESCO) στη Χαλκιδική και η προώθηση του SchoolDoc Video Festival Halkidikis (Μαθητικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου